Snevide För Gotlandsturisten

Klimatet på Gotland

Visst, det är absolut inte alltid sommar på Gotland även om det kan kännas så. Särskilt för dem som inte bor där året om utan har sommarställe där och på grund av det verkligen förknippar ön med sommar, sol och semester. Att gå klädd i fina tunikor dagarna i ända och bara vara och njuta av den fina naturen och förhoppningsvis ett gott sällskap. Har man tur så slipper man alla festsugna influgna som går loss under en vecka om året men befinner man sig i Visby är det stor risk att man hamnar mitt i allt, eller stöter in i en politiker eller två under Almedalsveckan.

Vinter på Gotland

Det är stor chans för sol på Gotland. Under de senaste tjugo åren är landskapet det som haft flest soldagar under sommartid i hela Sverige och är alltså en av de solsäkraste svenska områdena. Inte dåligt! Men bara för det betyder det alltså inte att det alltid är sol på ön, vintern kan vara riktigt kall där eftersom det är ett så maritimt klimat. Det betyder att det är lite extra hög luftfuktighet och att det kan blåsa mycket. Snöstormar är med andra ord inget ovanligt att få genomlida som en som bor året runt på Gotland.

Men allt som oftast är det lika vackert på vintern som på sommaren. Förutsättningarna för ett vackert väder och klimat är ändå stora och det är inte för inte som det är många svenskars favoritställe att vara på, året om. Det är otroligt vackert med all den fina miljön som finns runt om på ön.